موزه هنرهای اسلامی قطر

موزه هنرهای اسلامی قطر

یکی از جاذبه های دیدنی دوحه موزه هنرهای اسلامی قطر است. آثاری که در این موزه هستند از قاره های متعددی جمع آوری شده اند. برای آشنایی با این موزه با مجله گردشگری یابکس همراه باشید.

همین طور برای اطلاع از پکیج جام جهانی قطر می توانید به پنل رزرواسیون یابکس مراجعه کنید.

درباره موزه هنرهای اسلامی قطر

بعضی از آثاری که در این موزه قرار داده شده اند، مربوط به زمان صدراسلام می شوند. به همین دلیل است که می توان گفت که این موزه از لحاظ بررسی آثار تاریخی یکی از مهمترین موزه های اسلامی محسوب می گردد.

این موزه در ابعاد هفت کیلومتر ساخته شده است و از لحاظ معماری هم بسیار چشم نواز است. همین ویژگی ها باعث شده است تا افراد زیادی حتی کسانی که علاقه ای به تاریخ هم ندارند، علاقه داشته باشند تا از این موزه بازدید کنند. در ادامه شما را با بخش های مختلف موزه و آثار آن آشنا خواهیم کرد.

موزه هنرهای اسلامی دوحه کجاست؟

موزه هنرهای اسلامی قطر

از آن جا که موزه ابعادی زیادی دارد در نتیجه پیدا کردن آن راحت صورت می گیرد. موزه مورد نظر در بخش بندر دوحه واقع شده است و می توان به راحتی به آن دسترسی داشت.

برای رسیدن به این موزه می توانید از تاکسی یا مترو استفاده کنید. چنانچه سوار مترو قطر می شوید، باید در ایستگاه الدوحه پیاده شوید. سپس با مقداری پیاده روی به موزه خواهید رسید. موزه هنرهای اسلامی با فرودگاه قطر هم فاصله چندانی ندارد و بعد از تقریبا 13 کیلومتر می توانید به آن برسید.

تاریخچه ساخت موزه هنرهای اسلامی دوحه

کشور قطر در سال های اخیر توانسته تا در زمینه های اقتصادی پیشرفت های زیادی بکند و از کشورهای ثروتمند خاورمیانه محسوب می شود. همین طور این کشور وقت زیادی را صرف جاذبه های گردشگری نیز کرده است.

افراد زیادی برای دیدن جاهای دیدنی قطر هر ساله به این کشور سفر می کنند. موزه هنرهای اسلامی به خوبی توانسته تا فرهنگ و تاریخچه اسلامی را به بازدیدکنندگان خود نمایش دهد. ساخت این موزه ابتدا از سال 2006 شروع شد.

برای ساخت این پروژه قطر تصمیم گرفت تا از شرکتی ترکی درخواست کمک کند. شرکت بایتور یکی از شرکت های معروف در زمینه ساخت و ساز است که پروژه های زیادی داشته است و مسئولیت این پروژه به عهده فردی به اسم یومینگ پی گذاشته شد. این فرد معماری آمریکایی و چینی است که تا به حال ساختمان های زیادی را طراحی کرده است.

این معمار در دانشگاه هاروارد تحصیلات خود را انجام داده است و سپس در شهر بوستون کار خود را شروع کرد. وی موفق شده تا جایزه پریتزکر را نیز از آن خود کند. مشهورترین اثر این معمار مربوط به هرم شیشه ای موزه لوور پاریس می شود. این اثر تقریبا بیست سال پیش ایجاد شده است.

در شروع این پروژه یومینگ پیشنهادهایی که به او درباره مکان ساخت این بنا می شده را رد کرده است. از نظر او این موزه باید در یک محوطه تنها بنا می شده است و اعتقاد داشته است که نباید بنایی در کنار آن باشد.

در نتیجه او یک تفرجگاه جزیره ای را برای کار خود انتخاب کرد. معماری موزه به شکلی است که نقش های هندسی و منحنی وار در آن دیده می شوند. این فرم ها با طرح های اسلامی به زیبایی ترکیب شده اند.

در هنگام ساخت این موزه “پی” 92 سال داشته است. اما سن و سال او مانع از این نشد که درخواست طراحی موزه را قبول نکند. بنابرین او به چندین کشور عربی سفر کرد تا با معماری عربی آشنا شود.

البته این معمار معتقد است که مسجد ابن طولون عامل اصلی الهام او در معماری این موزه بوده است. اتمام این پروژه تقریبا دو سال به طول انجامیده است. سرانجام موزه در سال 2008 افتتاح شد.

معماری موزه هنر اسلامی دوحه

وقتی که به این موزه وارد می شوید، اولین چیزی که توجه شما را جلب می کند، دیوارنگاره های آن است. با اینکه برای ساخت این موزه از مواد ساختمانی جدید استفاده شده است، با این حال برای اینکه معماری آن بتواند نمایی از طرح های قدیمی را هم داشته باشد، در نتیجه از چوب هم در آن بهره برده اند.

دو ساختمان برای این مجموعه ساخته شده است. یکی از ساختمان ها 5 طبقه دارد و مساحت آن 4225 متر است. ساختمان مورد نظر توسط پل به ساختمان فرعی راه دارد.

در ساختمان هایی که بر طبق معماری اسلامی ساخته شده اند، همیشه نورگیرهایی قرار می گرفته تا نور خورشید وارد ساختمان شود. در نتیجه در این موزه هم می توانید دهلیزهایی را مشاهده کنید که برای نوردهی ایجاد شده اند. همین طور لوسترهایی هم شبیه به آن هایی که در مسجدها می بینیم در این موزه به چشم می خورد.

در بخش ورودی موزه می توانید دیواری شیشه ای را با ارتفاع 45 متر ببینید. همین قضیه باعث شده تا بتوانید نمایی چشم نواز از خلیج دوحه را مشاهده کنید.

گنبد موزه هنر اسلامی قطر

موزه هنرهای اسلامی قطر

از آن جا که با یک ساختمان اسلامی طرف هستیم، پس باید انتظار یک گنبد را هم در آن داشته باشیم. با این حال معماری این گنبد با سایر گنبدها یکسان نیست. در طراحی این سازه از ترکیب هنر اسلامی و مدرن در کنار یکدیگر استفاده شده است. همین مورد باعث شده تا طراحی موزه جالب تر باشد. یک لوستر با شکل هندسی دایره ای هم در زیر گنبد قرار گرفته است که قطر آن 12 متر است.

زیرساخت موزه هنرهای اسلامی قطر

همان طور که قبلا هم به آن اشاره داشتیم، بنابر نظر این معمار قرار شد تا ساختمان موزه در زمینی ساخته شود که ساختمانی در کنار آن نباشد. زیرا بناهای دیگر می توانند باعث کاهش نما و زیبایی موزه بشوند. به همین دلیل این موزه روی یک جزیره بنا شد. برای زیر ساخت های این مکان هم از سی هزار متر مربع بتن استفاده شده است.

بخش های مختلف موزه هنرهای اسلامی قطر

از آن جا که در این موزه بخش های زیادی وجود دارد، پس بهتر است تا برای بازدید از آن زمان کافی را اختصاص دهید. در بخش اصلی گالری هایی وجود دارند که آثار مختلفی را به نمایش می گذارند. بعد از آن اگر از گشت و گذار خسته شدید، می توانید به رستوران موزه بروید.

این رستوران در طبقه اول قرار دارد. همچنین یک کافی شاپ هم در این موزه است که منوی آن دارای نوشیدنی های خوشمزه ای است. از سایر بخش های موزه می توان به کتابخانه ای با آثار خطی، نمازخانه و نمایشگاه های موقت اشاره کرد.

موزه هنرهای اسلامی قطر

طبقه بعدی موزه مربوط به هنر خوشنویسی و مجسمه سازی می شود. خط نستعلیق یکی از سبک های معروف در خطوط فارسی و عربی است و آثاری که با این خط نوشته شده اند، در این موزه نگهداری می گردند.

همینطور آثاری که توسط خطوط کوفی و ثلثی حکاکی شده اند، هم در معرض نمایش عموم قرار دارند. تندیس هایی که برخی از آن ها مربوط به زمان صدر اسلام می شوند، در طبقه دوم به چشم می خورند.

در دیگر طبقه موزه می توانید آثاری را مشاهده کنید که به جای مانده از قرن های 7 ام تا 12 ام هجری هستند. این آثار از بخش های مختلف دنیا به این موزه آورده شده اند. برخی از این آثار توسط هنرمندان ایرانی ساخته شده اند و برخی دیگر متعلق به آسیای مرکزی هستند. همان طور که گفتیم همه این آثار مربوط به زمان های گذشته هستند و نشان می دهد که در گذشته اسلام ارزش زیادی در این سرزمین ها داشته است.

در موزه هنر اسلامی قطر می توانید آثار دیگری مانند عاج کاری، شیشه های تزئینی، پارچه های قدیمی، سنگ های تاریخی، چوب کاری ها با نقش های اسلامی، فلزکاری و … را مشاهده کنید.

مهمترین آثار موزه هنرهای اسلامی قطر

ایرانیان یکی از اقوامی هستند که به دین اسلام علاقه زیادی داشته اند، در نتیجه می توانید آثار اسلامی از آن ها هم پیدا کنید که در این موزه نگهداری می شوند. البته آثاری هم در این موزه هستند که مربوط به زمان پیش از اسلام می شوند. پس آثار ایرانی که در موزه در معرض دید عموم قرار دارند مربوط به دوره های اسلامی، پیش از اسلام و ساسانیان می شوند.

قرآن نفیس ایرانی در موزه هنرهای اسلامی قطر

قرآن

هر فردی اسلامی که دستی در هنر دارد، سعی داشته تا قرآن های زیبایی را ایجاد کند. ایرانیان نیز وارد این حوزه از هنر شده اند و تلاش کرده اند که قرآن های نفیسی را خلق کنند. کشور ایران یکی از کشورهای پیشتاز در هنر خوشنویسی است. شما می توانید قرآن ایرانی را در این موزه ببینید که توسط هنرمندان ایرانی نوشته شده است.

کاشی عثمانی مزین به نام الله

یکی دیگر از آثار تاریخی در موزه هنرهای اسلامی قطر کاشی است که نام الله روی آن خودنمایی می کند. این کاشی متعلق به زمان عثمانیان است، با این حال به دست ایرانیان ساخته شده است.

کتاب دلایل الخیرات با نگارگری عثمانی       

کتاب دلایل الخیرات

این کتاب شامل دعاها و شعرهایی است که درباره حضرت محمد (ص) گفته شده است. نویسنده کتاب محمد جزولی است که در قرن 9 ام هجری می زیسته است. کتاب دلایل الخیرات سال های زیادی در کشورهای مختلف در حال رفت و آمد بوده تا سرانجام در این موزه ماندگار می شود.

گنجینه مُغولی از موزه هنرهای اسلامی قطر

در قرن های 6 و 7 هجری بود که قوم مغول به کشورهای مختلف حمله کردند و خرابی های زیادی به بار آوردند، اگرچه، افراد اهل هنر هم در میان این مردمان وجود داشتند که می توانید شاهد هنر آن ها در آثار اسلامی باشید.

این هنر که به آن هنر ایلخانی می گویند، شامل آثاری زیبا در موزه مورد نظر می شود. همین طور این هنرمندان استعدادی خوب در باب درست کردن تندیس داشته اند. در همین خصوص می توانید مجسمه های قدیمی را ببینید که توسط این هنرمندان کنده کاری شده اند. بخشی از این آثار هم در این موزه نگهداری می شوند.

آثار متعلق به قرن ۱۷ میلادی در هند

در کشور هند با جمعیت زیاد فرهنگ های مختلفی زندگی می کنند. اسلام هم در گذشته به این کشور وارد شده است، به همین دلیل می توانید شاهد آثاری اسلامی از این کشور باشید. تعدادی از این آثار هم در موزه هنر اسلامی دوحه در معرض دید عموم هستند.

قالی ایرانی از جنس ابریشم مربوط به قرن ۱۶ میلادی

همان طور که می  دانید هنر قالی بافی در ایران بسیار مشهور است. به همین دلیل یکی از قالی های قدیمی ایرانی که قدمت آن مربوط به قرن 16 میلادی می شود در این موزه نگهداری می گردد. قالی مورد نظر از جنس ابریشم است و یکی از قالی های گران بهای دنیا محسوب می شود.

گلدان برنجی با نقوش اسلیمی ساخته شده در قرن ۱۵ میلادی

گلدان برنجی

نقش های اسلیمی طرح هایی هستند که می توانید آن ها را در قالب گل و گیاهان در هم پیچ خورده ببینید. از آن جا که این طرح ها را متعلق به کشورهای عربی می دانند به همین دلیل مردم اروپا به این سبک هنر آرابسک به معنی عربی می گویند. گلدان برنجی که در این موزه می بینید دارای همین طرح های اسلیمی است.

کاسه سفالی فیروزه‌ای ایرانی، ساخته شده در قرن ۱۵ میلادی

کاسه سفالی

آثار هنری که به دست ایرانیان ساخته شده است، در بخش های مختلف دنیا دیده می شوند. یکی دیگر از آثار موجود در این موزه کاسه سفالی است. رنگ این شیء فیروزه ای است. این کاسه در قرن پانزده ام میلادی درست شده است.

اطلاعات بازدید از موزه هنرهای اسلامی قطر

از روز پنجشنبه تا شنبه تورهای رایگانی برپا می شوند. این تور در روز پنجشنبه و از ساعت دو بعدازظهر آغاز می شود. همین طور در بعضی از مواقع نمایشگاه های فصلی هم در این موزه برپا می شوند که ساعت کار آن ها از دو بعدازظهر است. در ضمن توجه داشته باشید که به دلیل اینکه این موزه اسلامی است کسانی که از آن بازدید می کنند، باید حجاب و شئونات اسلامی را رعایت کنند و نمی توان با لباس های کوتاه وارد موزه شد.

این موزه در روزهای یکشنبه، دوشنبه و چهارشنبه از ساعت 10 و نیم صبح تا ساعت 8 شب فعالیت می کند و در پنجشنبه و شنبه از ساعت 12 ظهر تا هشت شب باز است. در دو روز باقی مانده هفته یعنی جمعه و سه شنبه هم موزه فعالیتی ندارد.

هزینه بلیط موزه هنرهای اسلامی قطر پنجاه ریال است. اما بازدید از بخش هایی از این موزه هم به صور

ت رایگان است. همین طور شما می توانید با تهیه کارت های ویژه و یا سایر تخفیف ها هزینه بازدید از موزه را کاهش دهید. البته کسانی که ساکن قطر هستند، می توانند به صورت رایگان از این موزه بازدید کنند.

مسیر دسترسی به موزه هنرهای اسلامی قطر

رسیدن به این موزه کار دشواری نیست، کافی است تا به سمت بلوار کورنیش حرکت کنید. برای اینکه بتوانید به موزه برسید باید از مترو استفاده کنید سپس در ایستگاه الدوحه پیاده گردید.

آدرس موزه هنرهای اسلامی قطر چیست؟

قطر، بندر دوحه

امکانات موزه هنرهای اسلامی قطر چیست؟

نمازخانه، رستوران، کتابخانه، کافه، سرویس بهداشتی و …

زمان فعالیت موزه چه زمانی است؟

این موزه در روزهای یکشنبه، دوشنبه و چهارشنبه از ساعت 10 و نیم صبح تا ساعت 8 شب فعالیت می کند و در روز پنجشنبه و شنبه از ساعت 12 ظهر تا هشت شب باز است. در دو روز باقی مانده هفته یعنی جمعه و سه شنبه هم موزه فعالیتی ندارد.


برچسب ها :

ارسال نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای موردنیاز با * مشخص شده اند.