هر آنچه باید از کتابخانه ملی قطر بدانید

کتابخانه ملی قطر

سفر به قطر در زمان برگزاری مسابقات جام جهانی 2022 می‌تواند یکی از خاطره انگیزترین مسافرت‌های شما باشد. با بلیط پرواز تهران دوحه و شرکت در تورهای مخصوص جام جهانی می‌توانید این لذت را به خود و اعضای خانواده‌تان هدیه دهید. در این مقاله قصد داریم شما را با کتابخانه ملی قطر یکی از زیباترین و بزرگ‌ترین سازه‌های این کشور اشنا کنیم. پس با ما همراه شوید.

کتابخانه ملی قطر

اطلاعات عمومی کتابخانه ملی قطر

کتابخانه عمومی قطر یک سازمان غیر انتفاعی است که زیر نظر بنیاد علم، آموزش و توسعه قطر فعالیت می‌کند. این کتابخانه برای اولین بار در سال 1962 توسط حاکم پیشین قطر یعنی شیخ علی بن عبدالله آل ثانی ساخته شده است که به عنوان اولین کتابخانه عمومی در منطقه خلیج فارس شناخته می‌شود.

کتابخانه ملی قطر در تاریخ 19 نوامبر سال 2012 توسط معماری به نام رم کولهاس مجددا مورد بازسازی قرار گرفت و دستخوش تغییرات چشمگیر و زیادی شد. جالب است بدانید این کتابخانه به ثبت جهانی سازمان یونسکو نیز رسیده و شهرتی جهانی دارد.

کتابخانه ملی قطر

کتابخانه ملی قطر در سه سطح فعالیت می‌کند. یک کتابخانه پژوهشی برای دانشگاه، یک کتابخانه ملی و عمومی و یک بخش مجهز به QNL  برای دسترسی به نسخه‌های دیجیتال کتاب‌ها. QNL  به شما این امکان را می‌دهد که به صورت آنلاین و رایگان به مجموعه گسترده از کتاب‌های آنلاین، نشریات تازه چاپ شده، مجلات علمی، مستندات، کتاب‌های کلاسیک و حتی برخی کنسرت‌ها دسترسی داشته باشید.

 این کتاب خانه در حال حاضر دارای 240 هزار کتاب نسخه چاپی، 1821 کتاب نسخه خطی(22 کتاب فارسی، 65 کتاب عربی و 1734 کتاب عربی)، 366 میکرو فیلم، 300 قرآن خطی و 117 نشریه است.

هدف تاسیس کتابخانه ملی قطر چیست؟

قطر برای تاسیس کتابخانه ملی خود اهداف مختلفی را بیان کرده است. اولین هدف این کتابخانه جمع آوری و حفظ میراث، سنت و کتاب‌های خطی و قدیمی قطر و منطقه است که همان طور که در بالا نیز اشاره شد در آن 1821 کتاب نسخه خطی و قدیمی وجود دارد.

هدف دیگر این مجموعه دسترسی به اطلاعات و دانش جهانی است که باعث شده شما در این کتابخانه بتوانید در هر حوزه و موضوعی به جدیدترین کتاب‌ها و منابع اصلی و حتی کمیاب دسترسی داشته باشید.

کتابخانه ملی قطر

هدف دیگر کتابخانه ملی قطر، ارائه دانش به سبک‌های جدید و به روز به تمامی اقشار و افراد در گروه‌های سنی مختلف است. برای نیل به این هدف در این کتابخانه بخش‌ها و فضاهای مختلفی مانند فضاهای یادگیری فردی و مشارکتی، 300 ایستگاه کاری کامپیوتری، کتابخانه مخصوص کودکان، مرکز فناوری تطبیقی، مرکز تدریس خصوصی، مرکز نگارش و علم و فناوری و غیره وجود دارد. علاوه بر موارد ذکر شده در این کتابخانه کافه تریا مجهز و بسیار زیبایی طراحی شده است تا شما بتوانید خستگی یک مطالعه یا پژوهش چند ساعته را با خوردن یک نوشیدنی یا سرو غذای خوشمزه از تن به در کنید.

ثبت نام برای شهروندان قطری، افرادی که دارای ID قطری هستند و یا اجازه اقامت معتبر در این کشور را دارند، کاملا رایگان است. مسافران این کشور زیبا می‌توانند در سفر خود از بنای زیبای کتابخانه ملی قطر بازدید کرده و خاطره سفر خود را درخشان‌تر کنند.

چشم انداز کتابخانه ملی قطر

این کتابخانه در حال حاضر یکی از بزرگ‌ترین کتابخانه‌های خاورمیانه است، با این حال همچنان به دنبال آن است که کتاب‌ها و اسناد موجود در خود را ارتقا دهد. این کتابخانه به دنبال آن است که کتاب‌های موجود را 1.2 میلیون کتاب و دسترسی به نسخه‌های دیجیتال را به 500 هزار کتاب، نشریه، روزنامه و مجله برساند. با هدف به این چشم انداز هر شهروند قطری می‌تواند به دریایی از علم و منابع علمی در حوزه‌های مختلف به صورت رایگان دسترسی پیدا کند.

کتابخانه ملی قطر همچنین بخشی از یک شهر آموزشی است و به دنبال آن است که با توسعه منابع علمی در حوزه‌های مختلف دانشگاه‌ها و دانش پژوهان سراسر جهان را به همکاری با خود سوق دهد.

کتابخانه ملی قطر

طراحی ساختمان کتابخانه ملی قطر

در کنار گردآوری منابع عملی مختلف، این کتابخانه از نظر طراحی و معماری نیز بسیار خاص و منحصر به فرد است. بنای آن 42 هزار متر مربع مساحت داشته و دارای محیط داخلی بسیار گرم، روشن و آرامش بخش است. این کتابخانه دو طبقه دارد که برای برخورداری از نور طبیعی به صورت حرف U لاتین ساخته شده است. در سال 1998 ضلع دیگری به شکل مربع به ساختمان اضافه شد که دارای یک فضای باز در داخل آن است.

لبه ساختمان کتابخانه ملی قطر از زمین جدا شده و سه سطح مختلف را به وجود آورده است. طراحی داخلی و سیرکلاسیون مجموعه به گونه‌ای است که شما در داخل ساختمان خود را در یک فضای سه بعدی محسور تصور خواهید کرد که در آن همه عناصر گرد هم آمده است.

کتابخانه ملی قطر

طراحی داخلی کتابخانه به گونه‌ای است که دارای یک محور مرکزی بوده و به هر نقطه از ساختمان دسترسی بسیار ساده است. فضای مرکزی مثلثی شکل بوده و دارای 3 راهروی بسیار عریض است که شما می‌توانید به کمک آن‌ها به تمامی بخش‌های ساختمان دسترسی داشته باشید.

برای ساخت قفسه‌ها از سنگ مرمر استاتاریوی سفید کارورا استفاده شده است که زیبایی خاصی به آن بخشیده است. جالب است بدانید این قفسه‌ها در زیرساخت‌های ساختمان با یکدیگر ترکیب شده و بخشی از سازه کتابخانه به شمار می‌روند. از همان سنگ مرمر نیز برای کف ساختمان استفاده شده است. در ساخت ساختمان کتابخانه ملی قطر شما ترکیبی از شیشه، سنگ و چوب را خواهید دید که زیبایی و ابهت آن شما را محسور خود خواهد کرد. علاوه بر بهره گیری از نور طبیعی در داخل ساختمان سیستم نورپردازی بسیار حرفه‌ای و تهویه قوی وجود دارد.

مجموعه میراث کتابخانه ملی قطر

مجموعه میراث واقع در این کتابخانه، یک مجموعه منحصر به فرد از چشم انداز فرهنگی قطر است. راه اندازی این مجموعه از سال 1980 توسط شیخ حسن بن محمد بن علی آل ثانی صورت گرفته است. در این مجموعه در ابتدا منابع نوشته شده توسط کاشفان و مسافران خلیج فارس مورد جمع آوری و نگه داری قرار می‌گرفت. پس از آن متون عربی- اسلامی خطی جمع آوری شده به مجموعه میراث اضافه شد.

در سال 2000 این مجموعه به شورای ملی فرهنگ، میراث و هنر قطر منتقل شده و در سال 2006 به بنیاد آموزش و پرورش، علوم و توسعه پیوست. در سال 2011 این مجموعه به عضو جدایی ناپذیر کتابخانه ملی قطر تبدیل شد.

برخی از مجموعه‌های چاپی در میراث نسخه‌های ترجمه از متن‌های اروپایی مربوط به قرن 15 هستند، زمانی که صنعت چاپ به تازگی به این اروپا وارد شده بود. از این رو قدمت منابع موجود در میراث کتابخانه ملی قطر به قرن‌ها قبل باز می‌گردد!

کتابخانه ملی قطر

زیر مجموعه‌های کتابخانه ملی قطر

این کتابخانه برای آن بتواند فرهنگیان و پژوهشگران داخل کشور و خارج از آن را به استفاده از منابع علاقه مند کند، اقدام به تاسیس کتابخانه‌های زیر مجموعه در شهرهای دیگر قطر کرده است. از جمله این کتابخانه‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کتابخانه عمومی خور
  • کتابخانه عمومی شمال
  • کتابخانه عمومی خنسا اولین کتابخانه مخصوص بانوان
  • کتابخانه عمومی ریان
  • کتابخانه عمومی علی بن عبدالله آل ثانی
  • کتابخانه عمومی الوکره

در هر کدام از این کتابخانه‌ها بیش از 30 هزار کتاب موجود است.

کتابخانه ملی قطر

کتابخانه ملی قطر در کجا واقع شده است؟

در پایان مقاله می‌خواهیم بدانیم این کتابخانه در کدام شهر قطر واقع شده است؟ این کتابخانه که یک موزه تاریخی نیز به شمار می‌رود در شهر الریان قطر واقع شده و فاصله کمی با مرکز شهر دارد. از این رو اگر شما برای بازدید از قطر، زمان برگزاری مسابقات جام جهانی را انتخاب کرده‎اید، می‌توانید پس از تماشای فوتبال در استادیوم فوتبال الریان  از این موزه تاریخی نیز بازدید کنید. با خرید پکیج تورهای جام جهانی قطر 2022 می‌توانید با قیمتی بسیار مناسب‌تر از تماشای فوتبال و بازدید از این شهر رویاییی لذت ببرید.


برچسب ها :

ارسال نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای موردنیاز با * مشخص شده اند.