فهرست مطالب
مردم کاشان همانند سایر شهرهای ایران آداب و رسوم خاص خود را دارند. در این مطلب قصد داریم تا درباره آداب و فرهنگ کاشان صحبت کنیم، پس با مجله گردشگری یابکس همراه باشید. برای خرید ارزانترین بلیط هواپیما کلیک کنید.
مراسم آتش افروزى در زمستان
در این نوع مراسم که در سه شب در دی ماه برگزار می شود، مردم هر محله گروه هایی تشکیل می دهند و بوته ها را در یکی از تپه های نزدیک محل زندگی خود آتش می زنند. مردم این ناحیه بر این باورند که اگر روشنایی این آتش به درختان برسد، سال بعد باعث سرسبزی و پر محصول بودن آن ها می شود.
برخی از افراد هم به سمت قبرستان می روند و سنگ هایی را به شاخه های درختان آویزان می کنند. آن ها بر این باورند که این کار باعث افزایش میوه دهی درختان می شود.
بعد از اینکه آتش های افروخته شده خاموش شدند هر گروه کیسه بزرگی به دست می گیرند و به در خانه های روستا می روند. گاهی اوقات هم این گروه ها برای مسابقه دادن با یکدیگر درگیر می شوند.
شب اسفند در کاشان
اسفند ماه در شهر کاشان و بعضی از روستاهای آن 30 روزه محسوب می شود. در شب اول این ماه جشنی برگزار می گردد.
چله بزرگ و چله کوچک در کاشان
زمستان در این شهر به چندین روز تقسیم بندی می شود. برای مثال هنگامیکه 10 روز اول زمستان تمام شد، 40 روز بعد از آن را چله بزرگ می نامند و مدت زمان 20 روز بعد از آن چله کوچک نامیده می شود.
مراسم اسنبدى از جمله آداب و فرهنگ کاشان
همان طور که گفتیم کاشانی ها ماه های سال را 30 روزه در نظر می گیرند. به همین صورت آن ها سال را 360 روز در نظر گرفته و 5 روزی که باقی می ماند را پنجه می نامند. در نتیجه شب 25 بهمن را به عنوان شب اسنبد در نظر می گیرند و همچنین عقیده دارند که بیش از بهار بادی می وزد که نشان بهار است و آن را باد اسنبد می نامند.
در شب اسنبد فروشگاه ها چراغانی می کنند و آجیل مخصوص این شب به فروش می رسد. همین طور مردم کاشان غذاهای مخصوصی هم برای این شهر آماده می کنند که از جمله آن ها می توان به کوکو، انواع پلو با ماهی و کشمش اشاره کرد. همین طور معتقدند که تخم مرغ نباید در این موقع خورده شود.
مراسم ازدواج در کاشان
اگر جواب خانواده عروس مثبت باشد داماد باید خوانچه ای به خانه دختر ببرد. این خوانچه شامل تخم مرغ، ابریشم، شیرینی، شربت، دارچین، قرآن، سبزی، میخک، کندر، نمک، حنا، شانه، هل و اسفند می شود.
رسم است که در موقع حمل این خوانچه یک نفر باید سرودی درباره ائمه اطهار بخواند و بقیه کسانی که پشت او قرار دارند صلوات می فرستند. سپس عقد انجام می شود. همین طور ابریشم هفت رنگی که در خوانچه بوده توسط یک زن به سر عروس و داماد کشیده می شود تا پیوند آن ها را نشان دهد.
سپس فردای آن روز چهار نفر از خانواده عروس و داماد بقیه فامیل را به مهمانی دعوت می کنند که اسم این مراسم طلبون است. سپس زنی یک حلقه و کفش به عروس می دهد. چند روز بعد هم مراسم سیمان عروس برگزار می شود که مردهای فامیل در خانه داماد و زنان فامیل در خانه عروس جمع می شوند.
بردن عروس به خانه داماد ممکن است از چند روز تا دو سال طول بکشد. پیش از مراسم ازدواج دو مراسم دیگر به نام های رخت برون و آرایش عروس هم برگزار می شود. سپس مراسم حنابندان برپا می شود.
بعد از اتمام حنابندان در هر دو خانواده، همه اقوام به منزل عروس می روند و عروس و داماد در کنار یکدیگر می نشینند. سپس داماد به خانه خود می رود و در انتهای شب برای بردن عروس بر می گردد.
مراسم مورد نظر با شعرخوانی برگزار می شود. بعد از آن یک نفر جلوی صورت عروس آئینه می گیرد و عروس از زیر قرآن عبور می کند. سرانجام عروس از خانواده خود خداحافظی کرد و افراد فامیل با شعرخوانی آن را به سمت خانه داماد همراهی می کنند.
چهارشنبه سورى در کاشان
در گذشته ها رسم بود که وقتی شب سه شنبه از راه می رسید، بانوی خانه یک بوته را آتش می زد و آن را در کوچه قرار می داد. سپس یک کوزه آب با مقداری اسفند روی آن می ریخت تا به این صورت بلا را رفع کند. در این شب فال کوزه هم انجام می شد.